Szerbia létrejötte – rövid história

A Szerb-Horvát-Szlovén Köztársaság Trianon után

Az utóbbi száz év során Szerbia határai többször és jelentősen változtak, és számos államalakulatnak volt a tagja: Szerb-Horvát-Szlovén Királyság 1918-1941-ig, 1941 és 1944között német megszállás alatt.

Jugoszlávai

Jugoszlávia

Jugoszlávia  a 2. világháború után

1945 és 1992 között Szerbia újra Jugoszlávia része (egyike a délszláv államot alkotó hat köztársaságnak a két autonóm tartománnyal, a Vajdasággal ésKoszovóval együtt).

A térkép nagy felbontásban

 

Jugoszláv Szövetségi Köztársaság a délszláv háború után

1992 és 2003 között Szerbia és Montenegró közösen alkotta aJugoszláv Szövetségi Köztársaságot. A 2003. február 4-én létrejött megegyezés alapján ez az államalakulat Szerbia és Montenegró néven államszövetséggé alakult.

Szerbia Köztársaág – a maradt “Kis-Szerbia”

2006. május 21-én Montenegró lakosai megszavazták az elszakadást az államszövetségtől, Montenegró pedig június 3-án hivatalosan is kikiáltotta függetlenségét, ezáltal az államszövetség felbomlott. A nagyobb rész Szerbia Köztársaság néven létezik tovább.

Vajdaság ma Szerbia része

Vajdaság ma Szerbia része

Koszovó kiválása

2008. február 17-én kiáltották ki Koszovó függetlenségét. “Koszovó a mai naptól büszke, független és szabad” – jelentette ki Hashim Thaci koszovói miniszterelnök vasárnap a prištinai parlament rendkívüli ülésén. Szerbia visszautasítja a függetlenséget. Jelenleg (2011. április 12.) 75 ország ismerte el Koszovót.

 

 

 

Autonómia téma  (Vajdaság, Erdély, stb)