Autonómia

Szerbiában

Vajdaság ma Szerbia része

Vajdaság ma Szerbia része

Szerbia EU csatlakozásával egyre gyakoribb téma lett a magyar Vajdaság autonómiája. Ne felejtsük el, hogy a Vajdaság Autonóm Tartomány volt Jugoszlávia létrejöttekor, és az volt még annak széthullásakor is. Koszovó volt a másik autonóm tartomány, amely aztán a délvidéki háború lezárultával sikerrel önállósodott. Nagy volt a felzúdulás akkor, de Amerika és néhány más ország azonnal elismerte függetlenségét, persze Szerbia és Oroszország nem.  A téma azóta sem lezárt. A vajdaság autonómiája azonban a létrejött “kis” Szerbiában megszűnt. Kár, hogy erről kevés szó esik. Illetve sosem említik föl, amikor a magyarok az autonómiájukért küzdenek.

Lásd részletesebben a mai Szerbia kialakulását. Wikpedia

Az autonómia nem szeparatizmus

A Vajdaságban “A demokratikus konszolidáció és az autonómia kihívásai” címmel rendezvényt rendeztek.

Szervezője, Surján László, az EP kereszténydemokrata magyar alelnöke arról beszélt, hogy Európában egyetlen nemzet sincs abszolút többségben, vagyis ilyen értelemben mindenki kisebbséghez tartozik….. A KDNP-s politikus úgy látja: akik félnek az autonómia kifejezéstől, mert azt hiszik, hogy az egyenlő a szeparatizmussal. “Ettől a félelemtől meg kell szabadulni, mert ez elpusztítja a nemzetek önrendelkezését” – jelentette ki Surján László.
 Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a vajdasági parlament házelnöke rámutatott: az elmúlt hónapok okot adnak az elégedettségre, mert Szerbia európai integrációja lendületet venni látszik. Pásztor egyúttal reményét fejezte ki, hogy a következő hónapokban a csatlakozási tárgyalások is megkezdődnek. “Vajdaság Szerbia elválaszthatatlan része” – jelentette ki Pásztor. A vajdasági házelnök kifejtette: noha Szerbia alkotmánya rendelkezik Vajdaságról, a tartomány státusa nincs megfelelően meghatározva. Említést tett arról, hogy bár az alkotmány szerint 2008-ig rendezni kellett volna Vajdaság finanszírozását, erről a szerb parlament mindmáig nem hozott törvényt. Pásztor szerint a belgrádi parlament úgy alkot törvényeket, mintha közben megfeledkezne Vajdaságról, ezért több szerb jogszabály megváltoztatását is kívánatosnak tartaná.
See more at:
http://magyarhirlap.hu/az-autonomia-nem-szeparatizmus#sthash.arB8kRkb.dpuf

A Vajdaság nem szakadhat el Szerbiától

MTI

- 2013. szeptember 19., csütörtök

A Vajdaság Szerbiától való elszakadása lehetetlen, és minden erre vonatkozó ötlet a józan ész határain kívül van – hangsúlyozta csütörtökön Belgrádban a szerb miniszterelnök-helyettes.

See more at:
http://magyarhirlap.hu/a-vajdasag-nem-szakadhat-el-szerbiatol#sthash.WjFEBaUI.dpuf

A szerb államfő szerint a magyaroknak nincs félnivalójuk

MTI

- 2013. október 3., csütörtök
Az Európa Tanácsban mondott beszédet a szerb államfő

Tomislav Nikolic szerb elnök volt a vendégszónok csütörtökön az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének strasbourgi ülésén. Az ET-székház épülete előtt ezt megelőzően magyarok, elzásziak és franciák közös demonstráción követelték a délvidéki magyarellenes erőszak megszüntetését, valamint a területi autonómiát az ott élő magyaroknak.

- See more at:
http://magyarhirlap.hu/a-szerb-allamfo-szerint-a-magyaroknak-nincs-felnivalojuk#sthash.yXvPdl61.dpuf

Romániában

A magyar autonómiatörekvések ellen foglalt állást a román külügyminiszter

2013. október 16., szerda

Bírálta a magyar autonómiatörekvéseket és dicsérte a román-szlovák békés együttélést kedden Titus Corlatean román külügyminiszter a romániai szlovák közösség körében, az Arad megyei Nagylakon.

“Az autonómia nem választja szét az országot!”

2013. szeptember 7., szombat

Surján László, az Európai Parlament alelnöke pénteken, Aradon kijelentette, hogy „egy nagyon helyesen végrehajtott decentralizálás az autonómiával lenne egyenértékű”

Román újságíró az autonómia előnyeiről

2013. augusztus 24., szombat
Az autonómia erősíti azt az államot, amelyik megadja azt – jelentette ki a Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett pódiumbeszélgetésen Sabin Gherman kolozsvári újságíró.
    Úgy vélte, egy erdélyi párt gyorsan szert tehetne legalább 10 százalékos népszerűségre. Hozzátette, ennek egyelőre a román párttörvény jelenti az akadályát, amelyet úgy fogalmaztak meg, hogy eleve lehetetlenné tegye a regionális pártok megalakulását. Jelezte azonban, hogy az erdélyi eszme képviselői akár egy már bejegyzett, de tevékenység nélküli párt felélesztésével is megjelenhetnének a romániai politikai porondon.

Sabin Gherman szerint “Romániában is nagy szükség lenne egy Orbán Viktorra“.